Moc antyoksydantów z jagodą Acai
Odżywczy suplement diety zawierający unikalne składniki – bogate źródło substancji odżywczych i mikroelementów. Dostarcza organizmowi energię wszelkie niezbędne substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Mistify stwarza każdej komórce naszego organizmu odpowiednie warunki do pracy i regeneracji. Ułatwia też kontakt pomiędzy poszczególnymi komórkami i z wewnętrznym biochemicznym systemem informacyjnym organizmu.
Nadzwyczajne właściwości są w znacznej mierze zasługą brazylijskiej jagody Acai, ważnego składnika naszego soku. Naukowcy udowodnili, że Acai zmniejsza szkody powodowane przez wolne rodniki aż o 43%!
Mistify wytwarzany jest dzięki unikalnej i innowacyjnej metodzie liofilizacji czyli technologii, która nie degraduje bioaktywności i struktury poddanych jej produktów, w taki sposób jak inne technologie i tradycyjne suszenia. Liofilizacja została wymyślona i opracowana przez NASA, początkowo była wykorzystywana wyłącznie przez kosmonautów i wojsko. Ten zaawansowany proces produkcyjny gwarantuje najwyższą wartość i poziom biologicznie czynnych składników.
Jagoda Acai – istotny składnik Mistify – to podstawowy środek odżywczy, potrzebny do neutralizacji wolnych rodników. Wolny rodnik czyni szkody w całym organizmie, uszkadzając komórki ludzkie i powodując tym samym przedwczesne starzenie oraz wiele chorób cywilizacyjnych. Rola Acai – reduktora wolnych rodników – jest coraz istotniejsza ze względu na zwiększające się zanieczyszczenie środowiska a co ca tym idzie i żywności, którą pożywamy na co dzień.
Mistify daje uczucie sytości, zapobiega gwałtownym atakom głodu i może wzmacniać naturalna odporność organizmu.
Proces produkcji oparty jest o standardy GMP (Good Manufacturing Practice) i NSF. Produkty nie zawierają żadnych genetycznie modyfikowanych składników oraz odpowiedników syntetycznych. Wszystkie surowce są dokładnie przebadane i nie zawierają żadnych śladów nawozów, metali ciężkich, pestycydów lub innych zanieczyszczeń. Synergy używa tylko najbardziej wartościowych składników roślinnych z najczystszych obszarów na świecie.
Skład Mistify
Acai
Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe wyglądem zbliżone do jagód. Rosną na palmach w regionach moczarowych Amazońskiej Puszczy, gdzie z żyznej gleby tamtejszych lasów deszczowych czerpią bogactwo witamin i minerałów.Od wieków mieszkańcy Amazonii szerzyli sławę owoców Acai jako remedium na wszelkie dolegliwości. Jagoda zawiera silne przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki, co zmniejsza stres oksydacyjny. Zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, antocyjany i sterole roślinne. Açai smakują jak jagody oblane słodką czekoladą, mają kształt małych okrągłych kuleczek, mocno zabarwionych purpurą. Mają mnóstwo oksydantów oraz zwiększoną ilość kwasów tłuszczowych OMEGA 6 i OMEGA 9. Elementy te wpływają pozytywnie na napięcie mięśni poprawiając ich efektywność pracy oraz przyspieszają zdolność regeneracji. Soki z Açai wpływają na zmniejszenie tzw. złego cholesterolu w organizmie. Zawierają mnóstwo składników odżywczych: 18 aminokwasów, 28 kwasów tłuszczowych, 21 pierwiastków śladowych, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę C, witaminę E, niacynę, beta karoten, fosfor, kwas nikotynowy, wapń, potas, miedź oraz cynk. Wszystkie one przecież pomagają przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
W jagodach Acai występuje naturalny bezoensan sodu. Związek ten wytwarzają owoce, a najwięcej – owoce ciemnych jagód i winogron. Jest naturalnym środkiem utrzymującym świeżość owoców oraz produktu Mistify.
Borówka Amerykańska
Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Prowadzone nad borówką liczne badania naukowee wykazały obecność: znacznych ilości związków antyoksydacyjnych wielu substancji biologicznie czynnych enzymów obniżających poziom cholesterolu. Substancje te zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy jest nieoceniona przy zapobieganiu wielu chorobom i stanowi element profilaktyki przeciwnowotworowej. Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie ? kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych.
Borówka Czarna
Owoc występuje powszechnie w lasach i popularnie nazywana jest jagodą. Owoce i liście borówki zawierają między innymi garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, antocyjany. W owocach ponadto znajdziemy również karotenoidy, pektyny, znaczną ilość witaminy C, a także cenny pterostilben (związek podobny do resweratrolu), który ma silne działanie antyoksydacyjne. Najcenniejszym składnikiem owoców są antocyjany, a więc barwniki zaliczane do flawonoidów. Związki te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają poziom cukru we krwi, działają rozkurczowo, a także zwiększają ukrwienie oka i pobudzają produkcję rodopsyny – barwnika występującego w siatkówce. Liście borówki mają przede wszystkim właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe.
Czerwona Malina
To roślina niezwykle bogata w witaminy, składniki mineralne, garbniki, kwasy organiczne, pochodne cyjanidyny, żywice. Stosuje się ją w celu wzmocnienia kondycji ogólnej organizmu oraz zwiększenia odporność na infekcje. Malina posiada także działanie diuretyczne – ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu; wspomaga także procesy związane z regulacją przemiany materii, stanowi także dobre źródło błonnika. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej (keton malinowy jest popularnym składnikiem preparatów odchudzających), uważa się także, że związki pozyskane z liści malin mogą wspomagać procesy związane z regulowaniem poziomu cukru we krwi. Posiada właściwości przeciwutleniające. Owoce maliny są również źródłem naturalnych salicylanów. Polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się, zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Jagoda Goji
Według najnowszych doniesień naukowców goji berries są jedynym składnikiem pożywienia, który pobudza (stymuluje) ludzki organizm do naturalnej produkcji HGH. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Ten czynnik sprawia, ze goji są jednym z najskuteczniejszych na świecie pokarmów opóźniających i hamujących procesy starzenia. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji kontrolują zawartość tłuszczu w organizmie. Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. W jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku, posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie, zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda.
Czerwone Winogrono
W winogronach czerwonych naukowcy odkryli bogate źródło polifenoli, zidentyfikowali: 10 kwasów fenolowych (w formie wolnej i związanej), 16 barwników antocyjanowych (głównym barwnikiem jest 3-glukozyd malwidyny), 12 związków flawonolowych (głównie pochodnych kwercetyny i kempferolu), 5 monomerów flawanoli (w tym 3 o dużej aktywności antyoksydacyjnej (galokatechina, epigalokatechina i galusan), 6 dimerów i 2 trimery proantocyjanidyn oraz taniny skondensowane o wyższym stopniu polimeryzacji. Związki te mają właściwości antyutleniające, a zatem dostając się do naszego krwiobiegu, nie dopuszczają do utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL), odkładania się produktów tego procesu w arteriach i miażdżycy.
Polifenole dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym (tzn. obniżającym poziom wolnych rodników w organizmie) pomagają przeciwdziałać starzeniu się organizmu. Działają upiększająco na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Polifenole, w tym flawonoidy są tysiące razy skuteczniejsze od witaminy E, gdyż ta wychwytuje wolne rodniki dopiero po ich wniknięciu do wnętrza komórek. Taniny działają ściągająco, przeciwzapalnie i rozkurczowo oraz przeciwkrwotocznie, a także uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyniek krwionośnych, co daje efekt przeciwobrzękowy i przeciwwysiekowy. Taniny oczyszczają też naczynia krwionośne, a także pobudzają krążenie,
Zielona Herbata
Zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, chronią przed zawałem serca i neutralizują wolne rodniki. Stymuluje krążenie i reguluje ciśnienie krwi.Dzięki zawartym w niej taninom ma działanie przeciwbakteryjne. Dzięki sporej zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu i chroni przed udarem mózgu. Jest bogatym źródłem fluoru, wzmacnia więc zęby i kości. Zawiera polifenole, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia.
Zielona herbata w przeciwieństwie do czarnej nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowuje wartościowe składniki. Jej skład chemiczny jest bardzo bogaty. Zawiera witaminy B1, B2, B5, C, E, K, PP, wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod. Zielona herbata zapobiega rakowi płuc, piersi, jelita grubego, prostaty i żołądka. Poleca się ją osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową. Zielona herbata zawiera silne antyoksydanty zwane katechinami, które neutralizują liczbę niebezpiecznych wolnych rodników w organizmie. Najmocniejszą katechiną znalezioną w zielonej herbacie jest EGCG (epigallocatechin gallate), która jest uważana za naprawdę potężny czynnik anty-rakotwórczy. W 2003 roku na uniewersytecie w Colorado badania potwierdziły, że jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniacza EGCG w porównaniu z filiżanką konwencjonalnej zielonej herbaty.
Żurawina
Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak. Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. Okazało się też, że picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.
Granat
Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. Sok z granatów pomaga zwalczyć choroby serca i układu krążenia, sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciśnienie krwi, ogranicza zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne działanie granatu na płód. Picie soku z granatu przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy.
Jedno z najbardziej renomowanych laboratoriów na świecie, Brunswick Laboratories, wyraźnie pokazało wyjątkową pozycję i siłę antyoksydacyjną Mistify.
Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.
Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny.
Współczesna świadomość w zakresie odżywiania i dietetyki jest jednak bardzo zubożała zarówno w świecie medycyny jak i wśród społeczeństwa. Mimo bardzo zawansowanego stopnia współczesnej medycyny, nadal pozostajemy bezradni wobec masowo rozwijającej się plagi tzw. chorób cywilizacyjnych. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców zachodniej cywilizacji. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki. Medycyna wciąż jednak obraca się wokół koncepcji „pigułki na wszystko”.Może warto w tym miejscu przypomnieć sobie uniwersalną na świecie maksymę: Jesteś tym, co jesz i uświadomić sobie, że to, co wkładamy do ust ma znaczenie. Pokarm, który spożywamy może stanowić źródło energii i tryskającego zdrowia albo powoli, ale bezwzględnie działającą truciznę, która prowadzi do destrukcji naszego ciała. Współczesne problemy związane z odżywianiem są bezpośrednią przyczyną twojego złego stanu zdrowia albo twoich znajomych.
Co to jest ORAC?
ORAC jest to współczynnik określający zdolność absorpcji rodników tlenowych (miara antyoksydacyjnych wartości substancji). Wartości ORAC dla znacznej większości owoców i warzyw określone zostały przez standardowe laboratoria, a także opublikowane w literaturze naukowej. Wg tabel 100 gramów jagody acai zawiera aż 18000-20000 jednostek ORAC!
Dr Ronald Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts powiedział: zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 – 20%.
W Uniwersytecie Tufts w Bostonie prowadzone są testy zwane ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych), które mierzą in vitro zdolność żywności, osocza krwi i praktycznie każdej substancji zdolnej do neutralizowania wolnych rodników tlenowych.
Badania w The Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością jednostek ORAC może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia zarówno w naszym organizmie, jak i mózgu. Początkowe dowody wskazują, że ta aktywność antyoksydacyjna przekłada się na zwierzęta, chroniąc komórki i ich składniki przed uszkodzeniem. Dostarczanie dużej ilości pokarmu o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się u szczurów w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych szczurów w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują zwiększenie dziennego spożycia od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.
100 ml soku MISTIFY = 20 000 ORAC 1 dzienna porcja 30 ml = 6000 ORAC
Jak widać, dzienna porcja naszego suplementu “zaspokaja” sugestie naukowców.
Producent Mistify
Suplement produkowany jest w słynących z najwyższej jakości zakładach. Firma jest od ponad 40 lat jednym z czołowych producentów produktów zdrowotnych i anti-aging. Zdobyła wiele nagród za najlepszego producenta suplementów diety w Ameryce. Każdy ze składników Mistify jest wolny od jakichkolwiek genetycznie modyfikowanych składników (GMO) oraz podlega drobiazgowej kontroli jakości między innymi pod kątem zanieczyszczeń metalami ciężkimi, benzenem czy też pestycydami. Zakłady posiadają certyfikaty NSF i GMP.
Acai i odchudzanie
Owoce Acai uznawane są za naturalny środek wspomagający odchudzanie. Odchudzanie z Acai jest bezpieczne, smaczne i zdrowe. Owoce te dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie dynamizując nasze funkcje życiowe, zwiększając zasoby energii, poprawiając metabolizm tłuszczów oraz oczyszczając ciało z toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Dodatkowo, zawarte w tych niesamowitych owocach składniki regulują poziom hormonów odpowiedzialnych za stan naszego samopoczucia. Dlatego łatwiej jest znieść stres, który zazwyczaj towarzyszy nam podczas odchudzania! Jeszcze do niedawna właściwości odżywcze tych niepozornych pestkowych owoców były znane jedynie rdzennym mieszkańcom nizinnych terenów Amazonii. Składniki zawarte w Mistify zmniejszają łaknienie, przez co skutecznie zapobiegają napadom głodu.
Odpowiedni zestaw jagód może usprawnić proces przemiany materii poprawić samooczyszczanie organizmu z różnych toksyn. Unikalny skład soku z Acai powoduje wzrost energii oraz poprawia wydolność organizmu. Obniża uczucie zmęczenia po wysiłku fizycznym, przez co aktywność w walce z nadmiernymi kilogramami staje się łatwiejsza do podjęcia i zniesienia.
… i nie tylko
Po Mistify warto sięgnąć nie tylko z uwagi na odchudzanie. Zawarte w nim jagody stanowią bogate źródło wielu substancji odżywczych, witamin i mikroelementów. W czasie diety odchudzającej organizm podatny jest na niedobory, mogące spowodować m.in. niedokrwistość (anemię). Dlatego konieczne jest stałe uzupełnianie pewnych składników odżywczych. Ewentualne błędy żywieniowe podczas odchudzania będą znacznie mniej dotkliwe w skutkach.
Sok Mistify poprawia samopoczucie, jagody regulują gospodarkę hormonalną i wpływają korzystnie na hormony odpowiedzialne za nastrój (np. dopamina, endorfiny, serotonina). W ten sposób Acai dość skutecznie ogranicza stres często towarzyszący odchudzaniu. Dobry nastrój z pewnością pomoże nam też zrezygnować ze słodyczy i zachęci do podjęcia koniecznego wysiłku fizycznego.
Sok nie jest w stanie całkowicie zastąpić dobrze zbilansowanej diety, jednak w istotny sposób przyspiesza i ułatwia proces odchudzania, przy okazji poprawiając ogólny stan naszego zdrowia a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Osoby na diecie cukrzycowej mogą bez obaw pić Mistify, gdyż ma on bardzo niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny.